Communicatietraining voor koppels

In deze training leer je communicatievaardigheden samen met je partner. Het doel is om de gesprekken in je relatie constructiever en meer in verbinding te laten verlopen. De training richt zich op het aanleren van vaardigheden. De onderliggende dynamiek binnen de partnerrelatie kan aandacht krijgen indien de situatie hierom vraagt. Er is aandacht voor de kwetsbaarheden, sterktes en gedragingen van elke partner.

De volgende thema’s en vaardigheden komen aan bod in de training:

  • Actief luisteren en helder communiceren
  • Veiligheid inbouwen en escalaties voorkomen met de time-out methode
  • Verbindend communiceren: van verwijt naar verzoek
  • Triggers in de communicatie leren herkennen
  • Verbondenheid vs. autonomie en rolverdeling
  • Hechting en patronen in de relatie

 

De training wordt gegeven in een kleine groep van maximum 5 koppels en wordt begeleid door twee therapeuten. De theorie en vaardigheden worden uitgelegd in groep, waarna er oefenmomenten zijn in de sessie met je eigen partner bv. door middel van rollenspel. Ervaringen worden dan weer uitgewisseld in groep.

Voor wie?

Voor koppels in een duurzame relatie die willen groeien in communicatie.  Je herkent dat je als koppel in een negatieve communicatiespiraal terecht komt: de (re)actie van de ene lokt een negatieve reactie bij de ander uit en weer andersom.

We rekenen op de actieve inbreng van de koppels. Daarnaast vragen we een grote zelfwerkzaamheid: als koppel train je vaardigheden door oefeningen en rollenspelen en tussen de sessies neem je tijd om (beperkt) leesmateriaal door te nemen en huiswerkopdrachten uit te voeren.

De training verschilt in aanpak, tijd en intensiteit van individuele of relatietherapie. Vaker voorkomende thema’s en dynamieken zullen aangereikt worden, maar er is niet de ruimte om deze per koppel in de diepte te verkennen. De training kan een aanvulling zijn op of kan een voorloper zijn van  relatietherapie.

Door wie?

Chanou Vrijdaghs en Phaidra Giroulle, 
relatietherapeuten (zie team). 

Data

De reeks voor het voorjaar van 2024 werd geannuleerd. 

Voorlopig zijn er geen nieuwe data gepland; gelieve contact op te nemen via het aanmeldingsformulier indien je interesse hebt om deel te nemen.

Prijs

30 euro voor de gehele reeks per koppel (geconventioneerd tarief).

Locatie

Veelvoud, Bellemstraat 118 te Aalter.

Bij interesse laat je gegevens na via het aanmeldingsformulier

Vooraf zal je als koppel een intakegesprek hebben met één van de therapeuten om te kijken of jullie vraag aansluit bij de intake van de training. De duur hiervan is 45 minuten en de kostprijs bedraagt 11 euro.